Jak zrobić kompostownik?

kompostownik

Kompostownik to naturalny nawóz. Ścięta trawa, liście, gałęzie to idealny pokarm, nawóz dla roślin, jednak aby był przydatny, to należy go odpowiednio przygotować. Dziś podpowiemy zatem, jak zrobić kompostownik oraz jak zrobić kompost!

Kompost, co to takiego?

Kompost to nawóz organiczny, zrobiony z naturalnych odpadów, takich jak gałęzie, korzenie, liście, ścięta trawa. Ogólnie mówiąc to nawóz idealny, zrobiony z resztek roślinnych z własnego ogrodu. Owe resztki z roślin podlegają procesowi fermentacji, który dodatkowo wzbogaca kompost o cenne składniki odżywcze. Za proces fermentacji odpowiedzialne są mikroorganizmy. Kompost wykorzystuje się jako naturalny, wartościowy nawóz, pokarm dla innych roślin ogrodowych: warzyw, krzewów, owoców itp.

Wskazówki, jak zrobić kompostownik

Proces budowania kompostownika należy zacząć od zastanowienia się czy chcemy mieć kompostownik w formie naturalnej pryzmy czy też samodzielnie zrobiony lub kupiony kompostownik, zrobiony najczęściej z drewna. To drugie rozwiązanie jest z całą pewnością bardziej estetyczne, a sam kompost powstaje w takich warunkach znacznie szybciej. Wszak kompost w pryzmie może potrzebować nawet 1,5 roku do tego, by przejść proces fermentacji! Kolejnym krokiem jest ulokowanie kompostownika. Najlepszym jest to miejsce, w którym nie ma nadmiernej ekspozycji na słońce. Może to być na przykład miejsce koło płotu lub pod drzewami, które dostarczą odpowiednia ilość cienia. Dobrym czasem na zrobienie kompostownika jest jesień, bowiem panuje wówczas spora wilgoć, która sprzyja procesowi rozkładu resztek organicznych. Samo pozostawienie kompostu w skrzyni, rowie czy na pryzmie nie wystarczy, by otrzymać nawóz. Konieczne jest minimum co dwa miesiące przerabianie go. W praktyce oznacza to mieszanie, przekopywanie stosu kompostu w kompostowniku.

Copywriter

Copywriter

autor